dinsdag 8 april 2008

'Goed' nieuws rechtgezet


Roddels en onzin reizen sneller dan echte verhalen.
- Hans Laroes himself, hoofdredacteur van het NOS Journaal

De 1-aprilgrap was nog niet zo lang geleden het exclusieve terrein van de schoolkrant of het gratis wijksufferdje. Serieuze bladen waagden zich niet aan het bij de neus nemen van de lezer, met die nogal voor de hand liggende 'humor'. Op de redactie van De Volkskrant had kennelijk iemand bedacht dat men best wat eigentijdser voor de dag kon komen. Het aloude VK-zuurpruimengehalte omlaag, ook het voormalig huisorgaan der katholieke arbeidersbeweging zou deze keer niet achterblijven!

Dus werd, tot genoegen van vegaliefhebbers, dierenfronters en milieugekken, de nietsvermoedende lezer de ochtend van maandag 31 maart jl. getracteerd op de kop: ‘Alleen nog sla voor leeuwen Blijdorp’. Het bericht eronder - van het officiële ANP, goh wat leuk, het aloude nationaal persbureau gaat ook met de tijd mee - meldde op gezag van de Rotterdamse diergaarde dat de levende have aldaar per acuut was overgeschakeld op groenvoer. Ook de carnivoren van Blijdorp zouden voortaan "vleesloos" en "dus een stuk gezonder" voor ons dierentuinbezoekers kunnen voortleven.

Het 'nieuwtje' leidde onmiddellijk al tot pijnlijke misverstanden, zoals bezoekers die in alle ernst hun Blijdorp-abonnement opzegden omdat ze het niet eens waren met deze nieuwerwetse 'dierenmishandeling'. Moest het arme Blijdorp de 'groene' grap zelf nog rectificeren, om boze klanten telefonisch weer te kunnen terugpraten.

De boemerang van de voor de gek gehouden abonnees bij De Volkskrant kwam ook vrijwel meteen terug. Nog steeds veronderstellend dat de snuggere VK-redactie al wel doorhad dat het bij het door het ANP aangeleverde bericht om fake ging... De krant zag zich korte tijd later genoodzaakt een wél ernstig bedoeld verhaal recht te zetten over gay farming ("homoboeren" zouden betrokkenen het niet willen noemen, verklaarden ze overigens).
Beste lezer, we hebben je eerder te grazen genomen maar je moet niet overdrijven met wantrouwen, dit was wel weer 'echt' nieuws!

Klassiek geval van eigen schuld, dikke bult of iets met blaren.
Kan straks dus nog even duren voordat je zo'n Volkskrant 's morgens uit hebt, als je als lezer telkens weer moet nagaan of er wel staat wat er staat. Of erger nog: dat je nog achter het door de redactie gepresenteerde nieuws van de dag aan moet bellen. Of nog erger: dat je je door al die met gele stift gemarkeerde nieuwskoppen moet worstelen met de aanduiding "Dit is GEEN 1-aprilgrap."
Wat doet iemand die de berichtgeving in zijn eigen duurbetaalde krant kennelijk niet meer kan vertrouwen?
Zo'n abonnee - dat is geen modieus geintje - die doet die onbetrouwbare nieuwsbron de deur uit.
Voor een échte kwaliteitskrant.

Geen opmerkingen: