vrijdag 9 mei 2008

De politie besteelt u!

Het is dan nu eindelijk officieel: Kijk uit voor de blauwen, die jatten zelf!
Onze Hilversumse staatsomroep, de NOS, althans daar weer een vertakking van, de NCRV, toonde het zojuist zelf. Bij actuele beelden van een drukke Haagse markt, in een zogeheten achtergrondrubriek. Mooi weer, rare personages op zoek naar slecht in de gaten gehouden handtasjes.

Verscheen plots de naam van een blauwe pet in beeld, met het onderschrift:
HOOFD ZAKKENROLLERSTEAM.

Politie, Hoofd Zakkenroller of hoofdzakkenroller.
Wie bestreed hier nu precies wat?

Taalmisverstand, ach. Is helemaal geen probleem meer tegenwoordig bij onze voortreffelijk gesubsidieerde nationale omroepjes, ook als je de basisschool niet meer helemaal hebt kunnen afmaken. Eenmaal in dienst bij een van de Hilversumse treurbuizen sturen ze je niet eens terug voor een aanvullende cursus vmbo, welnee: teksten maken in je moerstaal kunnen we allemaal, helemaal geen verdere opleiding of deskundigheid meer voor nodig!

Al jaren is te zien dat onze staatszenders nooit in kwaliteit hebben geïnvesteerd. Economie, politiek, financiën, buitenland, wetenschap, laat staan iets van cultuur: nooit geld gehad, naast al die onbenullige quizzen en Bauershows, om eens lui van enige kwaliteit voor deze gebieden aan te trekken. Altijd domme, voorspelbare, of politiek correcte vragen - en altijd weer een minuutje slappe stagiaire-tv, met suffe talkings heads. Als er aan kijker of luisteraar al iets "ingewikkelds" moet worden uitgelegd, dan lenen we die deskundigheid liever snel van iemand bij een krant of een vakblad waar men zulke gespecialiseerde redacties wel nog heeft.
Dat zal zo ongeveer de Hilversumse begrotingsstrategie zijn, liever goedkoop jatwerk dan zelf iets in huis hebben.

De Nederlandse taal is bij de gesubsidieerde Gooise zendgemachtigden volledig verworden tot stiefkindje - wat de voortstotterende, door de gevestigde orde heilig verklaarde francofiel Ph. Freriks u ook moge wijsmaken! De ene na de andere taalblunder of foutieve uitspraak komt bij Mister Groot Dictee voorbij, geen probleem, er is ook nooit meer een corrigerende hand van een strenge eindredactie achteraf. Twee uur verder, volgende Journaal: weer dezelfde taal- en spraakgebreken, ongegeneerd, vorig bulletin iederen zitten slapen of tot de volgende uitzending weer twee uur gesubsidieerd bij de koffiemachine staan leuteren!

In het zoveelste klimaathype-onderwerp kwam op ons onvolprezen Nationale Journaal daarstraks ook weer het hele scala voorbij aan dialecten en lelijke accenten, met klankgruwelen uit Vlagtwedde tot Schin-op-Geul. Schofferen en irriteren van de oprechte toeschouwer, om pijn van aan je oren te krijgen, zo veel lelijks in een paar seconden!

Met daarbij steeds die zelfgenoegzame, arrogante houding: jegens de kijkers die programmaboeren kennelijk al jaren - ongestraft - niet meer serieus hoeven te nemen. Stop er nog wat extra belastingcenten in lieve burgers, krijgt u nog meer onnieuws en kunnen wij van de presentatie nog veel meer van die fijne 'brede' journaaltjes voor u maken! Jazeker, de laatste jaren zijn wij van de media de weg volledig kwijt, maar we hebben in elk geval geleerd hoe we nu voor u op de knieën moeten, zo laag mogelijk!

Tot begin jaren negentig werd dit soort beroerde televisie gewoon rigoureus weggesneden, "niet geschikt voor uitzending" of publicatie. Soms was er een overdub in de studio, of had een reporter nog het lef de geïnterviewde te vragen of het nog eens kon worden 'overgedaan'. Dat was nog in een periode dat iets of iemand er nog een kwaliteitsnorm op na hield of bewaakte, of kort voor de uitzending nog even kritisch toetste. Allemaal weggevallen kennelijk, net als de sanctie bij ook maar de geringste misstap die er op wees dat je je vak niet beheerste: de gang naar Personeelszaken, waar de ontslagbrief wegens gebleken ongeschiktheid al klaar lag.
Freriks zal het indertijd wellicht zijn ontgaan in z'n toenmalige standplaats Parijs, vanwaar hij ons uit een zojuist aangeschafte stapel ochtendkranten bij de kiosk voor de camera 's avonds telkens nog "het laatste nieuws, Philip" oplepelde.

Je moers taal, kunnen we allemaal tegenwoordig! Drie officiële staatszenders en nog een tiental commerciële kanalen in één land, en stuk voor stuk inhoudelijk nauwelijks het bekijken waard. De inflatie van het nieuws, hoe meer hoe beroerder, je mist het nationale (herhaal)gedoe ook al bijna niet meer.

Gelukkig zijn er nog de VRT, BBC en enkele andere buitenlandse omroepen die zich kennelijk nog de luxe kunnen veroorloven van een zekere kwaliteitsbewaking. Vakmanschap en een beetje met bezieling gemaakte programma's doen er daar nog toe. Van Nederland 1 tot en met Nederland 24 wordt een mens niet beter en al helemaal niet slimmer. De wereld voor de modale tv-maker is kennelijk te ingewikkeld geworden, hij of zij is het spoor bijster.

Gauw doorzappen dus naar een buitenlands net.
Blijf je ook nog sneller en beter op de hoogte van het relevante nieuws in eigen land. Want het 'echte' nieuws, dat lijkt in die onprofessionele brei van Ned. 1 t/m 24 volledig te zijn zoekgeraakt.
Exuseer, we zijn in de maling genomen. Onzichtbaar geworden journalistiek, gefeliciteerd, daar was het natuurlijk om te doen!

1 opmerking:

ffabcreation zei

Thanks for sharing this wonderful information. Click here for - Schoonmaker Kantoren in CULEMBORG