maandag 30 juni 2008

Klink verbiedt nu ook rookgrappen!




Minister Ab pakt flink door!
Onze nationale volksgezondheidsbewaker, die als sigarenliefhebber uitsluitend wordt gesouffleerd door de anti-rooklobby, is niet vies van management by speech. Het aan bemoeizucht, geld en belastinginkomsten verslaafde kabinet-Grijs I staat er bol van: hoe meer symboolpolitiek, gezever over nep-ethische normen, goede bedoelingen en milieu-hypes, hoe liever het deze door niemand ooit ingevulde combinatie van christelijke met oud-linkse bestuurders is.
Over enkele jaren, als de kiezer het zich bij de stembus nog herinnert, komen de échte problemen van de samenleving misschien weer aan bod.

Nu het rookverbod - versneld - op 1 juli van kracht wordt in horeca, musea, bioscopen, theaters, winkelcentra, feesttenten en sportkantines heeft het ministerie van VWS vanmiddag - op last van Ab Flink - laten weten dat ook het taalgebruik búiten de horeca dient te worden aangepast. Het ministerie zal nog eens 600 extra ambtenaren aantrekken om burgers ook in de buitenlucht op 'illegaal woordgebruik' scherp te controleren.

Niet alleen een lekker sigaartje bij de maaltijd mag volgens de nieuwste Haagse regeldwang niet meer. Een zojuist verschenen persbericht meldt dat "in de onderlinge communicatieve sfeer" voortaan zullen zijn verboden - en daarmee op bevel van Klinks ministerie wettelijk strafbaar verklaard - het bezigen van de volgende woorden en begrippen:


Rookbom
rookgasverdrijver
rookgasreinigingsinstallatie
rooksignaal
rookgordijn
rookpluim
rookspek
rookvlees
rookmagiër
rookworst
rooksalon

Op de lijst van verboden rokerstaal komen volgens het ministerie verder voor:

Een zware pijp roken
paling roken
de pijp uit gaan
de pijp aan Maarten geven
de pijp uitkloppen (boven urinoirs)
pijpdrop
pijpendop
pijpenkop
pijpenbakker
pijpenkrul
pijpensteel
pijpenrager
pijpbreuk
pijpfitter
pijporgel
pijpkaneel
pijpenlegger
(pijpenkabinet mag weer wel).

Evenmin nog toegestaan is gebruik van:

De vredespijp roken, met bijvoorbeeld een indiaan (ook al zou dit een multiculturele daad betekenen). Waterpijp mag echter volgens het taalverbod weer wel, omdat 'water' milieuvriendelijk en groen en daarmee ongevaarlijk is.

Andere vanaf heden verboden begrippen in woord en geschrift:

Tabaksdoos
tabaksblad
tabaksblaas
tabakspot
tabakssnor
tabakspruim
tabaksvergunning
tabakszak
(tabaksaccijns is wel toegestaan).

Onwelvoeglijk taalgebruik acht het kabinet eveneens:

Sigarenbandje
sigarenkist
sigarenknipper
sigarenkoker
sigarenmagazijn
sigarenschaartje
fopsigaar
knalsigaar
(pafpaal en humidor/sigarenbewaarkistje mogen weer wel).

Ook uitroepen als U bent de sigaar! (Swiebertjestaal resp. verzuchting van oudere verbaliserende dienders) zullen niet meer zijn toegestaan. Dat geldt tevens voor begrippen als sigaar-uit-eigen-doos of sigaarvormig. Bill Clinton zou indertijd nooit zo veel pech met sigaarvorming hebben gehad als het Nederlandse rookverbod eerder had bestaan, daarover zijn deskundigen en Klink het wel eens.

Ook de uit beurskringen bekende Code Tabaksblat is door Den Haag op de verbale zwarte lijst gezet. Leraren Frans is verzocht lessen met anderstalige oefenstof als Papa fume une pipe onmiddellijk uit de gratis schoolboeken te verwijderen. Ook de bekende versiertruc "Mag ik een vuurtje van u?" valt onder het nieuwe Haagse taboe.

Onder het taalverbod van het kabinet en de anti-rokerslobby vallen eveneens flauwe grappen bij huldigingen in sportkantines als "Eerste prijs: een pijp. Tweede prijs: een pijp-met-tabak. Derde prijs, dames en heren: een kachelpijp!"

Laatste nieuws: de NOS-Radio is door het ministerie gesommeerd de begintune van het programma Met het Oog op Morgen onmiddellijk te vervangen. "Gutenacht Freunde/Es ist Zeit für mich zu gehen/Was ich noch zu sagen hätte/dauert eine Zigarette/und eind letztes Glas im stehen." Vooral de laatste combinatie van rook en alcohol acht men in Den Haag, uit heropvoedingsoverwegingen, uiterst gevaarlijk voor ieders persoonlijke gezondheid.
Het ministerie beraadt zich nog over de sancties die 'taalcriminelen' zullen worden opgelegd. "Maar die straffen zullen niet mals zijn," aldus een woordvoerster van het departement. Wat betreft de uitdrukking in rook opgegaan, daar zal volgens de woordvoerster "eveneens nog regelgeving worden op gezet."
Het rookverbod is volgens haar een opstapje naar een volgende, nog geheime Haagse maatregel: een algeheel Verbod Op Slechte Adem. Een breder verbod van geuren en hinderlijke eetluchtjes in de openbare ruimte zou niets te maken hebben met acties van gebruikers van het openbaar vervoer of het Nederlandse tandartsengilde, "maar spontaan in het kader van de toenemende gezondheidsbedreiging zijn opgeborreld in de boezem van het kabinet", aldus woordvoerster mevrouw BosBalk.

U heeft er inmiddels zwaar tabak van?
Wij ook.
Wij geven bij deze graag definitief de pijp aan Ma... pardon... minister Ab natuurlijk. Minister Ab Ces, zo gek als een deurklink.
Dat de bewindsman tijdig zijn eigen rookkanalen schoon moge hebben, voordat het schoorsteenvegers regent als pijpenstelen.
[bericht: HPA]

Geen opmerkingen: