woensdag 16 april 2008

Alle kolen naar Polen! -Glück Auf (2)




Voor de liefhebbers die thuis of waar dan ook willen meezingen:
bij deze de volledige tekst van het Glück Auf.
Van de laatste strofen die eindigen op telkens Und saufen auch, und saufen auch! is wetenschappelijk niet volledig vastgesteld of ze behoren tot het oorspronkelijke Steigerlied.
Dít is de versie zoals die door aankomende mijnbouwingenieurs bij feesten en partijen wordt aangeheven, doorgaans allen leden van de Mijnbouwkundige Vereeniging, het ruim een eeuw oude studiegenootschap van aardwetenschappers aan de Technische Universiteit Delft.



[bron: Jaarboek Mijnbouwkundige Vereeniging Delft,
67e editie, 2003-2004]


De heilige of Sint Barbara, schutspatrones.
Het Barbarafeest wordt jaarlijks wereldwijd gevierd op 4 december.


Volgens de legende was Barbara de schone dochter van een aanzienlijk man, Dioscorus, uit Nicomedië in Klein-Azië. De dochter is zó bevallig mooi, dat haar vader haar in een toren opsluit, zodat slechte invloeden van buitenaf haar niet zouden bereiken. Volgens een andere legende zou de vader zelfs een eigen badhuis voor de dochter hebben laten bouwen, zodat ze publieke badruimten kon mijden.
Barbara is zonder dat haar vader het weet christen geworden, een nieuwigheid in die dagen. Zij vraagt hem om drie ramen in de toren. Als de vader ontdekt dat de dochter zich bekend heeft tot het christelijk geloof laat hij haar eerst martelen. Wanneer Barbara nog steeds standhoudt, slaat de vader eigenhandig met een zwaard het hoofd van zijn kind af. De heiden Dioscorus wordt aansluitend zelf door de bliksem getroffen en gedood.
Volgens de overlevering zou dit alles gebeurd zijn in Klein-Azië, in het jaar 206 of 306 na Chr.

Op grond hiervan geldt de H. Barbara als de patrones van verschillende gevaarlijke beroepen, in het bijzonder dat van de mijnbouwers.
De onthoofde heilige uit Klein-Azië geldt ook als beschermster tegen brand, bliksem en een plotselinge dood. Ook kan haar hulp ingeroepen worden als storm het land verwoest. Inmiddels is de H. Barbara algemeen erkend als beschermheilige van een heel scala aan risicogroepen:
van artilleristen, infanteristen, ingenieurs, brandweerlieden, dakdekkers, klokkengieters, beiaardiers, koks, hoedenmakers en slagers tot gevangenen, meisjes, stervenden, torens en oude vestingen.

Geen opmerkingen: